Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A közhiedelemmel ellentétben nem mindegy hol tartjuk teknősünket, ugyanis a helytelen tartás az állat halálához vezethet. Aki egy teknőst megvesz, annak gondoskodnia kell(ene) egy megfelelő akvaterráriumról. Az ideális akvaterrárium két részből áll: egy olyanból ahol a teknősök úszni tudnak és egy olyanból ahol lehetőségük van napozni es könnyen fel tudnak mászni.

Az ideális akvaterrárium mérete:

 • Akvárium Hosszúság: kifejlett teknős páncélhosszának ötszöröse.
 • Akvárium Szélesség: kifejlett teknős páncélhosszának háromszorosa.

 Ehhez jön még a napozórész, aminek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy teknősünk kényelmesen elférjen rajta.

Nagyon fontos dolog a víz mélysége. Ha ékszerteknőseink vannak, azok kiválóan úsznak, ezért elég mély vízbe is rakhatjuk őket. Az ideális vízmélység a példány páncélhosszának másfélszerese.

 

Az akvaterrárium berendezése

 

Ez egy kisse bonyolult feladat, es talan draga is. De ha elkészül, sokat gyönyörködhetsz benne.

Műszaki berendezések:

 • Vízfűtő: A teknosok szamara a megfelelo homerseklet 23-29 C fok kozott van. Nagyon fontos, hogyha a viz homerseklete 20 C fok ala kerul, teknosunk nagyon konnyen megbetegedhet. A levego homerseklete megfelelo, ha van spot-lampank (melyrol reszletesebben irok a "Lampak" menupontban). Fontos, hogy legyen valamilyen vedoburok a futotest korul, hogy a teknosok ne okozzanak kart benne. Ajanlott tapadokoronggal az akvarium falahoz rogziteni.
  A baratommal a Superfish Combi Heater + Protector-t hasznaljuk. Ez a vízfuto 75 Wattos, es 25-75 literes vizmennyiseget tud felmelegiteni.             
 • Vízszűrő: Egy nagyon fontos kellék a viz tisztantartasa erdekeben. Ket fajta szuro letezik:
 1. A belso vízszűrő - ahogy a neve is mutatja - a vízben van benne, és egy kis villanymotor segítségével mozgatja a vizet, amely így magán a berendezésen is átfolyik, és megtisztítja azt.
 2. A kulso vízszűrő egy kicsit drágább mulatság, de sokkal hatékonyabb és nem kell olyan gyakran kitisztítani, mint a belsőt. Itt maga a szűrő az akváriumon kívül helyezkedik el, és egy pumpa segítségével az akvaterrárimon kívül szűri meg a vizet.

 

A vízszűrő kiválasztásánál érdemes odafigyelni arra, hogy mekkora maga az akvaterrárium, hiszen a teljesítménye is ettől függ. A külső és a belső szűrő közötti választást ki-ki a maga ízlése és pénztárcája szerint döntse el. Mindkét szűrő esetén gondoskodni kell a rendszeres tisztitasról, különben a megszűrt piszoktól bedugulhat és nem tud tovább szűrni. Egy szűrő vásárlásánál még fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen szuroanyag van benne, képes-e kémiai (aktiv szen segítségével) vagy biologiai szuresre is. Ez utóbbiak ugyanis nagyobb hatékonyságot biztosítanak egy szimpla mechanikai (szivacsos) szűrővel szemben.

Mi a Superfish Aqua-Flow 100 vízszűrőt hasznaljuk. Ez 50-100 liter vizet tisztit orankent. Nekunk bevalt.

 • Lámpa: Ezen fajta teknosoknek kulonosen szukseges a lampa, mivel nagyon szeretnek sutkerezni a napon. Ha nem eri oket kozvetlen napfeny, akkor szerezzunk be UV-lampat. Azonban nem mindegy milyen fajtat hasznalunk. A vorosfulu ekszerteknosok szamara alkalmas az UVB lampa, amely 5-10% kozotti erossegu (de nem tobb, mint 10%!!). Az UVB lampak talan kicsit dragak, de teknoseink sokkal eletvidamabbak, D vitaminhoz es Kalciumhoz jutnak, igy erosebb lesz a csontozatuk is. Korulbelul 6-10 havonta cserelni kell az UVB lampat. Az UVB lampa nem ad ki kello erossegu hőt, tehat szuksegunk lesz egy masik lampara is. Talan a legalkalmasabb egy "spot"lampa, ami barhol beszerezheto, de ne legyen tobb 40 Wattnal (errol tettem fel kepet, hogy tudjatok, hogy hogy nez ki). A spotlámpát a teknős sütkérező kövére irányítsuk.

  Nagyon jo markak az Exo-terra es az Arcadia UVB lampak.  A linkekre rakattinthatsz  a  kepernyo bal oldalan. Mi az exo-terra ReptiGlo 30 Wattos 5% lampat hasznaljuk, es teknoseink nagyon boldogok :).

 

 Egyéb berendezések:

 • Aljzat: Az aljzat léte nem esztétikai szempont, hanem a teknősök miatt fontos, ugyanis a víziteknősök többsége nagyon szeretik az aljzatot túrni, hiszen természetes közegében ott is van valamiféle élelem. Ez az ösztön ébred fel benne újra és újra, amikor "átrendezi" az általunk szép egyenletesen kialakított aljzatot. Ez az aljzat állhat kisebb kavicsokból vagy homokból is. Erdemes a kavicsokat kifozni a bakteriumok miatt mielott beletesszuk az akvariumba.       Mi osszekevertuk az aljzatot, az akvarium aljara nagyon finom homokot, es a tetejere kavicsokat raktam.
 • Novenyzet: Mindenfelekeppen rakjunk az akvaterrariumba novenyt, mert teknoseink szeretnek falatozni belole. Persze fontos, hogy ne legyen mergezo a noveny. A baratommal egyszeruen csak hínárt raktunk bele, es imadjak a kistekik.
 • Búvóhely: ez sem létszükséglet, de sok teknős szeret néha elvonulni. A víz alatti búvóhely tágas legyen, hogy a teknős ne szorulhasson be, mert akkor nem tud levegőt venni (megfulladhat)!
 • Napozórész: Ennek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy teknosunk kenyelmesen elférjen rajta. A mi teknoseink napozoresze felig szilikonbol es felig keramiabol van, így tud a viz tetejen uszni. Persze mi azert az akvarium falahoz rogzitettuk tapadokoronggal. Íme az adatok, ha megnezned az interneten: ZooMed Turtle Dock.