Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el. Az ékszerteknős a természetben vízi férgeket, rovarokat és azok lárváit, csigákat, kagylókat, kisebb halakat, kétélűeket fogyaszt. Időnként az állati eredetű táplálék mellett növényeket; hínárt is eszik. Fő táplálékát a kisebb halak teszik ki.
Ennek megfelelően egy étkezés többnyire három komponensből áll:

  1. Állati táplálék: friss vagy fagyasztott kis halak, csalihalak (apró szálkák: kalcium-ellátás, belsőségek: vitamin, fehérje), nyers egész rák (a kiálló tüskék nélkül), száritott rák, piros vagy fekete szúnyoglárva, vízibolha, szocske, kagyló, alkalmanként giliszta, vízicsiga, néha kis adag máj vagy nyers csirke/pulykahús; a kisebbeknek adhatunk tubifexet, lisztkukacot vagy szúnyoglárvát is, ha szeretik.
  2. Növényi táplálék: vízinövény, saláta (savas, csípős, és túl aromás növényeket (pl. hagyma) mellőzzük, és a salátát is csak módjával a magas nitráttartalom miatt), vékonyra szelt répa, uborka, káposzta, paraj, gyümölcsök (banán, cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, barack, dinnye, stb.)
  3. Kiegészítés: viziteknősöknek készült vitaminkészítmény, száraz eleség (szívmix, teknősműzli, stb.), lehet kapni kálcium készítményt is az állatos boltokban, ami erosíti a csontokat, es páncélt.

Nagyon fontos a változatos étrend, és hogy olyan táplálékokat kapjanak elsősorban, ami A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak sokat! Ha ezekbol túl keveset kapnak, az szemgyulladáshoz és páncéllágyuláshoz vezethet.

Etetés gyakorisága: Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, és a túletetés elhízáshoz vezet, ami nagyon ártalmas és deformációkat okozhat.
Kb. 10-14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer-háromszor, majd 25-30 cm-es hossz felett hetente egyszer-kétszer kapjanak enni.

Fontos! Az éhes teknős bármit felfal, ezért a gazdi dolga hogy megválogassa mit ad neki. Tudni kell, hogy a feldolgozott (rántott, főtt, füstölt, erjesztett, pácolt, savanyított, szalámi, stb.) készítmények etetése egészségtelen! Fő tápláléknak ugyanígy alkalmatlanok az üzletekben kapható száraz teknőstápok, a nagy mennyiségű szárnyashús, és más háziállatok húsa! Ezek rendszeres etetése komoly hiánybetegségekhez vezet!